Finlands svenska sång- och musikförbund lyhyesti suomeksi


Vuonna 1929 perustettu FSSMF (Finlands svenska sång- och musikförbund) on kaikkien suomenruotsalaisten kuorolaisten ja orkesterisoittajien oma harrastajamusiikkiliitto. FSSMF:n jäseninä toimii neljä kansallista erikoisliittoa ja yksitoista alueellista liittoa, johon kuuluu yli 100 kuoroa ja 14 orkesteria (yhteensä noin 3900 henkilöjäsentä) sekä noin 200 koulua.

FSSMF:n tavoite on tuoda yhteen suomenruotsalaista musiikkikenttää ja edistää musiikin harrastustoimintaa. Liiton päätehtävät ovat koulutustoiminnan järjestäminen, kustannustoiminta, tiedonvälitys sekä laulu- ja soittojuhlien järjestäminen. FSSMF toimii myös musiikinharrastajien edunvalvojana. 

Liiton kautta jäsenet saavat monipuolisia etuja: koulutukset, neljästi vuodessa ilmestyvä järjestölehti Resonans, tuki verkkosivuihin, kirjanpitoon, jäsenrekisteriin ja stemma-sovellukseen liittyvissä asioissa sekä useita alennuksia. 

Yksi liiton tärkeimmistä tehtävistä on Laulu- ja soittojuhlien järjestäminen (Sång- och musikfest). Perinteistä suomenruotsalaista suurtapahtumaa on juhlittu jo vuodesta 1891 ja järjestetään nykymuodossaa joka viides vuosi. Viime laulu- ja soittojuhliin 2022 saapui osallistujiksi yli kaksi tuhatta kuorolaulaajaa ja puhallin- sekä jousiorkestereissa soittavat muusikot. Kesäkuussa 2026 järjestetään kahdeskymmeneskuudes Sång- och musikfest Helsingissä. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii Kari Turunen.

Lue lisää Laulu- ja soittojuhlista.