Skolmusik i Jakobstad drabbas då publikevenemang med över 500 deltagare ställs in

12.03.2020 kl. 15:26
Regeringen har i dag, torsdag, meddelat att alla publikevenemang med över 500 deltagare avbokas fram till slutet av maj. Mindre publikevenemang rekommenderar regeringen att också ställs in. Detta drabbar Skolmusik i Jakobstad 7-9 maj.

Regeringen har beslutat om vilka åtgärder coronavirusläget i landet kräver, och en av åtgärderna är att publikevenemang med över 500 deltagare ställs in ända fram till slutet av maj.

THL uppmanar också att allt onödigt resande både inrikes och utrikes undviks.

Ett evenemang som påverkas av regeringens beslut är musikfestivalen Skolmusik som ordnas den 7-9 maj 2020 i Jakobstad i Österbotten. Arrangören är DUNK – De Ungas Musikförbund i Svenskfinland, som är FSSMF:s medlemsorganisation. Som det ser ut nu måste Skolmusik ställas in.

Verksamhetsledare Martin Enroth på DUNK berättar att han kontaktat alla anmälda till Skolmusik. För tillfället kan han inte ge några klara svar på vad som kommer att ske, men Enroth uppger att han i detta skede inväntar information.

- Just nu väntar jag på info från lokala myndigheter och samarbetspartners. Vi måste se ifall vi kan hitta lösningar.

DUNK håller alla skolor och kontaktpersoner som anmält sig till Skolmusik underrättade om hur ärendet utvecklas.

Antalet anmälda skolelever till årets Skolmusik är nästan 4700, och totalt beräknas mellan 6000 och 7000 personer delta i Skolmusik i Jakobstad.

Skolmusik ordnas för elever i grundskolan och på andra stadiet. Festivalen ordnas vanligtvis med tre års mellanrum och lockar tusentals deltagare från hela Svenskfinland.